Prijava na e-novice
tel.: 080 11 81

Kako pravilno kaliti semenski krompir

Kljub temu, da smo komaj dobro vkorakali v januar in je vreme še zimsko, nas prvi sončni žarki vabijo, da pričnemo misliti na delo na vrtu. Večina ljubiteljev krompirja že v januarju kupi prvo seme, da lahko le tega nakalijo. Seveda ni nujno da krompir tudi nakalimo, ampak prav s tem omogočimo hitrejši začetni razvoj krompirja, ko je ta v zemlji.

Prav zato vam ponujamo semenski krompir v platoju, kjer imate krompir že pripravljen za kaljenje. V lesenih zabojih najdete štiri sorte, ki so pakirane glede na namembnost - RDEČ KIFELJČAR, BIO RUMEN KIFELJČAR, ZGODNJI ter ZA KUHANJE IN PEČENJE.

 

Kako kalimo:

  • če želimo krompir nakaliti v 14 dneh, potem potrebujemo temperaturo do 20°C
  • tik preden bomo krompir posadili, ga je potrebno za nekaj dni postaviti v hladnejši prostor, da ne bi doživel temperaturnega šoka, ko ga posadimo v zemljo
  • prostor naj ima nekaj dnevne svetlobe ter relativno vlažnost, saj suh zrak izsuši gomolje
  • Krompir sadimo v zemljo, ko ima ta najmanj 8°C

Krompir v platojih pripravljen na kaljenjnje najdete v vseh poslovalnicah Agrolit širom Slovenije in bolje založenih kmetijskih trgovinah.

 

 

Dodaj odgovor