Prijava na e-novice
tel.: 080 11 81

Agrolit.si

  • SORTE SEMENSKGA KROMPIRJA NOVE GENERACIJE, KI SO ODPORNE NA BOLEZNI

    Krompir je eno izmed ključnih živil za prehrano ljudi po vsem svetu. Pridelava krompirja igra pomembno vlogo v zagotavljanju hrane in samooskrbi. Vendar pa klimatske spremembe vplivajo na tradicionalne sorte krompirja, ki postajajo vse bolj dovzetne za bolezni, škodljivce in ekstremne vremenske razmere. Sajenje krompirja je eno izmed najbolj priljubljenih opravil vrtičkarjev. Krompir je zelo priljubljena zelenjava, ki jo lahko gojimo v različnih klimatskih pogojih in ima visok donos. V zadnjih letih so se pojavile nove sorte krompirja, ki so odporne proti boleznim, predvsem proti plesni. To je zelo pomembno, saj plesen lahko uniči celotno letino krompirja. Krompir je ena izmed najpogostejših vrtnin, ki jo pridelujemo v naših vrtovih. Bolezenske težave so prinesle velike izzive za pridelovalce krompirja, saj so se pojavile nove vrste bolezni, ki so bile prej neznane. Kljub temu pa je pridelava krompirja v vrtičku še vedno smiselna, saj omogoča pridelavo zdrave in sveže hrane, ki je polna vitaminov.

    Izbira sorte krompirja

    Izbira ustrezne sorte krompirja za sajenje je ključnega pomena za uspešno pridelavo in visok pridelek. Pri izbiri sorte je potrebno upoštevati podnebne razmere v katerih bo sajen, saj nekatere sorte rastejo bolje v hladnejšem podnebju, druge pa v toplejšem. Prav tako je pomembno izbrati sorte, ki so odporne proti boleznim, še posebej proti plesni. Pridelek sorte je tudi pomemben faktor, saj nekatere sorte prinesejo več krompirja kot druge. Na koncu je pomembno izbrati sorto glede na način uporabe.  Novodobni pristopi v hortikulturi omogočajo sajenje sort, ki so odporne na bolezni, kot so Fusarium, Rhizoctonia in plesen. Te sorte so bile oblikovane s selekcijo genov, ki so odporne na te bolezni. Sorte krompirja Colomba, Camelia in Franceline  so primerne za sajenje v različnih klimatskih pogojih in so odporne proti boleznim, zlasti proti plesni. Te sorte so bile preizkušene in so se izkazale za odporne proti boleznim, kar  na koncu zagotavlja večjo količino zdravega krompirja, ki je primeren za porabo.

                       

    Ekološko pridelovanje krompirja

    Ekološko pridelovanje krompirja je tudi odlična možnost za vrtičkarje, ki želijo pridelovati krompir brez uporabe kemičnih sredstev. Sorta kifelčarja Annabelle je primerna za ekološko pridelavo, saj se ponaša z BIO certifikatom SI-EKO-001 in je srednje odporna proti boleznim. Ekološko pridelovanje krompirja je pristop k pridelavi krompirja, ki ne uporablja kemičnih pesticidov, gnojil ali drugih kemičnih sredstev. Namesto tega se uporabljajo naravni načini za zaščito rastlin pred boleznimi in škodljivci, kot so uporaba naravnih pesticidov, kompostiranje in uporaba odpornih sort krompirja. Sorta Annabelle je primerna za kuhanje in pečenje, ter primerna za zgodnji izkop.

    Ekološko pridelovanje krompirja ima torej številne prednosti. Kot že omenjeno je prva prednost, da ekološko pridelan krompir ni onesnažen s kemičnimi pesticidi, kar pomeni, da je za zdravje ljudi in okolja varnejši. Prednost je tudi da ekološko pridelovanje krompirja prispeva k ohranjanju biodiverzitete. Uporaba naravnih metod za zaščito rastlin in uporaba lokalnih, odpornih sort krompirja pomaga ohranjati lokalne vrste in podpira lokalno ekologijo. Med prednosti  ekološkega pridelovanja krompirja je, tudi prispevek  k trajnosti. Ekološko pridelovanje krompirja uporablja manj virov in ima manjši vpliv n a okolje kot konvencionalno pridelovanje.

    Ekološko  pridelovanje krompirja je trajnostna in zdrava alternativa konvencionalnemu pridelovanju. Vrtičkarji lahko izberejo ekološke sorte krompirja, ki so primerne za njihov klimatski pas in se odločijo za ekološko pridelavo, ki bo prispevala k varnejši hrani, ohranjanju biodiverzitete in trajnosti.

    Nakaljevanje in sajenje krompirja

    Pred sajenjem krompirja je pomembno, da ga pravilno pripravimo, nakalimo. Nakaljevanje krompirja je postopek, ki se izvaja pred sajenjem, da se zagotovi boljši rast in večji donos, saj vznik krompirja pospešimo celo za 2 tedna.

    Nakaljevanje krompirja se začne s tem, da se izbrani krompirjevi klubi postavijo v toplo in svetlo mesto ( cca 20st celzija), da se pojavijo kalčki. Ko se pojavijo kalčki, se krompir postavi v hladnejšo in temnejšo prostor, da se zniža temperatura, ter tako ne pride do šoka, ko krompir posadimo zunaj v hladnejšo zemljo.  Po nakalitvi se krompir posadi  v dobro rodovitno zemljo.

    Pri sajenju krompirja je pomembno, da se rastline postavijo na globino približno 15-20 cm, saj se krompir razvija iz korenin in ne iz stebel. Najboljši čas za sajenje krompirja je od marca do aprila, ko je zemlja dovolj segreta, zemlja mora imeti najmanj 10 stopnji, saj drugače lahko tvegamo propad gomoljev  zaradi hladu v kombinaciji s preveliko vlago v zemlji. Krompir raste iz korenin in ne iz stebel, zato je pomembno, da se rastline postavijo na globino približno 15-20 cm.  Rastline krompirja je treba saditi z razdaljo približno 60 cm med njimi, da imajo dovolj prostora za rast.

    Da bi zagotovili boljšo rast in večji donos, je pomembno, da krompir dobiva dovolj vode in hranil. Voda krompir redno in ga hraniti z organskim gnojilom, ki vsebuje dušik, fosfor in kalij. Tudi zaščititi krompir pred boleznimi in škodljivci z uporabo naravnih metod, kot so uporaba naravnih pesticidov, kompostiranje in ustvarjanje dobrega drenaže.

    Pravilna izbira, priprava in nakaljevanje krompirja je ključnega pomena za pridelavo zdravega, svežega in okusnega krompirja.  Vrtičkarji lahko z upoštevanjem teh nasvetov in metod v svojem vrtičku pridelajo krompir, ki je odličen način za samooskrbo s hrano, ki je zdrava, sveža in okolju prijazna.

  • KAKO USTAVIMO STRUNE - pravilna uporaba Strunala

    Čas sajenja je pred nami. Pomlad se prebuja, dnevi se daljšajo in vsi že nestrpno pogledujemo proti vrtu in razmišljamo, kaj vse moramo postoriti, preden začnemo s sajenjem. Pred samim pričetkom pa je potrebno pregledati v kakšnem stanju je naš vrt - analiza tal, škodljivci, ... . Tokrat se bomo osredotočili na škodljivce, ki pestijo naš vrt. Vsak vrt ima škodljivce in kdo od nas se še ni srečal z nadlogo imenovano struna? Verjetno malokdo. Strune so eden izmed najbolj nevarnih in nadležnih škodljivcev v vrtu, saj nam kljub svoji majhnosti povzročajo veliko škode. V nadaljevanju vam predstavljamo naravno rešitev v boju proti tej nadlogi - STRUNAL.

    S ČIM SE PREHRANJUJEJO?

    Struna se najraje pogostijo s solato, repo, korenjem, krompirjem in drugimi vrtninami, saj niso prav nič zbirčne. Največ strun pridobimo, če tla gnojimo s hlevskim gnojem, saj le ta ni termično obdelan. Prav tako se strune nahajajo na površinah, ki so pred vrtom bile namenjene travnim površinam.

    KAKO SE JIH ZNEBIMO?

    Strune lahko napademo popolnoma naravno. Za to potrebujemo STRUNAL - posebno dušično gnojilo, ki nam ob pravilni uporabi nudi odlične rezultate. Strunal uporabimo vsaj 2x letno - pred pomladansko in pred jesensko sezono v vrtu, saj se takrat strune nahajajo na površju in se lažje spopademo z njimi. Več o uporabi Strunal-a pa si oglejte v spodnjem videoposnetku.

    KAJ JE TO STRUNAL?

    Strunal je posebno dušično gnojilo, ki vsebuje 20% dušika (N) in 50% apna (CaO-kalcijev oksid). V stiku z vlago se tvorijo spojine (plin), ki nato strune pokonča. Ker prihaja pri spojitvi do plinov se dušik ne izpira v podtalnico in v tej koncentraciji ni škodljiv. Po uporabi strunala pustimo zemljo mirovati vsaj 10 dni.

    Nakup strunala lahko opravite v vseh poslovalnicah Agrolit ali tukaj.

    KAKO UPORABLJAMO STRUNAL?

    Potrosimo ga po želeni površini ( 1kg=10m2) in ga rahlo zakopljemo v zemljo. Najbolje je da to naredimo pred dežjem, saj potrebuje dušik za svoje sproščanje vlažno zemljo. V primeru da dežja ni, lahko površino tudi zalijemo. Po 14 dneh lahko v zemljo posejemo prve rastline ali pa posadimo krompir.

    KAJ SMO SE NAUČILI?

    Če povzamemo se proti strunam lahko borimo na popolnoma naraven način z uporabo Strunala. Z večkratno uporabo (vsaj 2x letno) lahko populacijo strun in drugih škodljivcev popolnoma uničimo in si s tem ne zakisamo zemljo.

  • Kako pravilno kaliti semenski krompir

    Kljub temu, da smo komaj dobro vkorakali v januar in je vreme še zimsko, nas prvi sončni žarki vabijo, da pričnemo misliti na delo na vrtu. Večina ljubiteljev krompirja že v januarju kupi prvo seme, da lahko le tega nakalijo. Seveda ni nujno da krompir tudi nakalimo, ampak prav s tem omogočimo hitrejši začetni razvoj krompirja, ko je ta v zemlji.

    Prav zato vam ponujamo semenski krompir v platoju, kjer imate krompir že pripravljen za kaljenje. V lesenih zabojih najdete štiri sorte, ki so pakirane glede na namembnost - RDEČ KIFELJČAR, BIO RUMEN KIFELJČAR, ZGODNJI ter ZA KUHANJE IN PEČENJE.

     

    Kako kalimo:

    • če želimo krompir nakaliti v 14 dneh, potem potrebujemo temperaturo do 20°C
    • tik preden bomo krompir posadili, ga je potrebno za nekaj dni postaviti v hladnejši prostor, da ne bi doživel temperaturnega šoka, ko ga posadimo v zemljo
    • prostor naj ima nekaj dnevne svetlobe ter relativno vlažnost, saj suh zrak izsuši gomolje
    • Krompir sadimo v zemljo, ko ima ta najmanj 8°C

    Krompir v platojih pripravljen na kaljenjnje najdete v vseh poslovalnicah Agrolit širom Slovenije in bolje založenih kmetijskih trgovinah.

     

     

  • KAKO POSEJEMO BOŽIČNO ŽITO

    "Bliža se tisti čas, ko prihaja med nas ... " pojejo Rok 'n' Band in zato je sedaj pravi čas da spregovorimo dve besedi tudi o božičnem žitu.

    Božično žito je namenjeno okrasnemu sejanju v prazničnem času.

    Najbolj priljubljen setveni dan božičnega žita je god svete Lucije (13.december), ljudje pa sejejo tudi na god svete Barbare (4.december) in na Marijin praznik (8.december).

    Božično žito naj bi simboliziralo pričakovanje daljših dni in novega življenja. Velik pomen sajenja božičnega žita pa ima tudi v katoliški veri.

    Žito naj bi vsem, ki ga sejejo prinašalo srečo, obilje in uspeh, kmetom pa dobro letino. Zanimiva so tudi poimenovanja, saj mu na Gorenjskem pravijo božično žito, na Štajerskem kaljeno žito ali svetonočni spomin, na Dolenjskem zeleni božič ali pšenička ter v Beli krajini večno življenje.

    Sajenje žita je zelo enostavno, saj potrebujemo samo seme, zemljo in posodo in tako lahko z malo truda popestrimo praznične dni. Če žito preveč zraste, ga enostavno porežemo s škarjami na željeno višino.

    Božično žito lahko naročite tudi tukaj.

    Božično žito

  • KAKO SE UČINKOVITO ZNEBITI POLŽEV NA NARAVNI NAČIN

    Polži so pogosta težava vrtičkarjev in kmetovalcev, saj lahko hitro uničijo vašo pridelavo. Čeprav so polži pomemben del ekosistema in imajo svojo vlogo v naravi, lahko njihova prisotnost na vašem vrtu povzroči velike težave.

    Prihaja čas, ko se bomo morali spopasti z invazijami polžev v našem vrtu, seveda z željo, da bomo zelenjavo pridelali na naraven in zdrav način. Seveda je prav, da postajamo bolj osveščeni in, da čuvamo okolje ter uporabljamo snovi, ki so bolj prijazne okolju kot tudi nam.

    Ko se spomnimo polžev, verjetno najprej pomislimo na te sluzaste živali, ki se prebijejo čez ograjo in zobajo naše najljubše rastline. Vendar pa polži igrajo pomembno vlogo v ekosistemu, saj so del prehranjevalne verige in pomagajo pri razgradnji organske snovi. Zato je pomembno, da pri zaščiti vrta pred polži uporabljamo načine, ki so čim bolj naravni in prijazni okolju.

    Razvoj je prinesel BIO vabe za polže druge generacije, ki sloni že na dosedaj uporabljenih naravnih snoveh spojin železa, ki je dopolnjen in izboljšan tako, da se zmanjša količina potrebnega sredstva za likvidacijo polžev na najmanjšo potrebno količino, ob tem pa učinkovitost ni zmanjšana. Ta nov izdelek je IRONMAX PRO, ki sledi smernicam bio pridelave.

    Njegova učinkovitost v primerjavi z do sedaj znanimi sredstvi je osupljiva, saj vsebuje molekule oljne repice, ki polže privabijo, da jih zaužijejo. Bistvo učinkovitosti je v ciljnem konzumiranju vabe, ki je dosežena z dodatkom molekul oljne repice. Na podlagi teh dejstev je poraba neprimerno manjša, saj 250 gramov zadostuje za kar 350 m2 vrtnih površin ( ostala sredstva na trgu v povprečju z 250g pokrivajo samo 40m2). Poraba kot števila zrnc na površino 1 m2 pa je res majhna. Samo 10 do 15 zelo, zelo majhnih zrnc na m2 je potrebno, da zaščitimo naš pridelek, pa še to na naraven način.

    Seveda je uporaba vab za polže samo ena od možnosti za zaščito vrta pred njimi. Obstajajo tudi druge naravne metode za odvračanje polžev, ki jih lahko uporabljamo skupaj z uporabo vab ali namesto njih.

    Poleg uporabe naravnih vab za polže lahko za zaščito vrta uporabite tudi druge metode, kot so postavitev ovir, kot so ovire iz bakrenih trakov okoli rastlin, ki polže odganjajo, ali pa uporaba mrež proti polžem. Prav tako je pomembno, da redno odstranjujete polže iz vrta z ročnim pobiranjem. S tem boste zmanjšali število polžev in omejili morebitne poškodbe vašega vrta.

    Vsi ti ukrepi so del naravne in trajnostne strategije za varstvo vrta pred polži. Namesto uporabe kemikalij, ki lahko škodujejo okolju in zdravju, raje uporabite naravne metode za zaščito vašega vrta. Tako boste lahko uživali v svežih pridelkih, ki jih lahko z veseljem delite z družino in prijatelji, hkrati pa boste prispevali k varovanju okolja in krepitvi trajnostnega načina življenja.

    Morda pa se bomo vrtičkarji s tem oddahnili. Pridelali bomo lep pridelek na naraven način, ki bo brez lukenj, najedenih listov in propadajočih rastlin.

    Pripravimo se na ta užitek. Vredno je poizkusiti in verjeti, da to ni samo marketinški trik.

    NAKUP 2. GENERACIJE LIMACIDOV JE MOŽEN V SPODNji povezavi:
    https://www.vrtnarcek.si/vaba-za-polze-bio-ironmax-250g

  • DELO NA VRTU V APRILU

    April je čas, ko se na vrtu začnejo pojavljati prve zelene poganjke in prvi cvetovi. Zemlja se po zimi pripravlja na novo sezono in čas je, da ji pomagamo, da postane rodovitna za naslednje rastne cikle. Vse več je tudi sončnih dni, temperature se višajo in sedaj je pravi čas, da pričnemo s pripravo našega vrta. V nadaljevanju bomo torej predstavili nekaj pomembnih opravil na vrtu, ki jih je potrebno opraviti v aprilu.

    Priprava zemlje in tal

    Pred sajenjem novih rastlin in sejanjem semen je pomembno pripraviti zemljo in tla. Zemljo je potrebno prekopati in odstraniti morebitne ostanke rastlin ter plevel. Zemlja naj bo dovolj mehka in zračna, zato jo lahko izboljšamo z dodajanjem organskega gnojila ali komposta. Če imate težko zemljo, jo lahko izboljšate z dodajanjem peska ali drugega materiala, ki bo izboljšal strukturo zemlje.

    Gnojenje tal

    Gnojenje tal je pomembno za zagotavljanje hranilnih snovi rastlinam. Aprila lahko uporabite kompost ali drugo organsko gnojilo npr. Bioorganik, ki ga vmešate v zemljo. Če imate težave s pomanjkanjem določenih hranil, lahko uporabite tudi mineralna gnojila. Pomembno je, da uporabljate gnojila v skladu s priporočili proizvajalca in da ne pretiravate s količinami, saj lahko preveč gnojenja povzroči škodo rastlinam.

    Sejanje in sajenje

    April je čas, ko se lahko začnete pripravljati na setev in sajenje. Na vrtu lahko posadite različne zelenjadnice, kot so solata, redkvica, korenje, zelje, brokoli in špinača. Če želite gojiti sadno drevje ali grmičevje, je pomembno, da izberete primeren kraj za sajenje, kjer bodo rastline imele dovolj sonca in prostora za rast. Pred sajenjem je pomembno tudi, da preverite pH vrednost tal, saj nekatere rastline potrebujejo bolj kisla, druge pa bolj alkalna tla.

    Odstranjevanje plevela

    April je tudi čas, ko se začne pojavljati plevel na vrtu. Pomembno je, da ga odstranite, preden začne prehitevati rastline. Odstranjevanje plevela lahko opravite ročno ali s pomočjo vrtnega orodja. Pomembno je, da odstranite tudi korenine plevela, saj se lahko iz njih ponovno razraste. Razraščanje plevela lahko privede do težav pri rasti rastlin, saj jim jemljejo hranila in vodo iz tal. Poleg tega plevel lahko privabi škodljivce, ki napadajo rastline, zato je pomembno, da redno odstranjujete plevel in zagotovite, da vaše rastline rastejo v zdravem okolju.

    Zalivanje

    April je čas, ko se lahko temperature že dvignejo, zato je pomembno, da vaše rastline redno zalivate. Zalivanje je še posebej pomembno za mlade sadike in novo posajene rastline, saj imajo manjše korenine in ne morejo absorbirati veliko vode. Pomembno je, da zalivate redno in dovolj globoko, da voda doseže korenine rastlin. Voda naj bo tudi dovolj topla, saj prehladna voda lahko škoduje rastlinam.

    Zaščita pred škodljivci in boleznimi

    April je čas, ko se lahko pojavijo škodljivci in bolezni na vašem vrtu. Zato je pomembno, da redno pregledujete svoje rastline in jih zaščitite pred morebitnimi nevarnostmi. Lahko uporabite naravne repelente ali insekticide, da ohranite škodljivce stran od vaših rastlin. Pomembno je tudi, da rastline redno pregledujete in opazujete znake bolezni, kot so venenje ali rjave lise na listih. Če opazite kakršne koli znake bolezni, je pomembno, da ukrepate hitro, saj lahko bolezni hitro napadejo in uničijo vaše rastline.

    Zaključek

    April je čas, ko se na vrtu začne dogajati veliko novih stvari. Pomembno je, da zemljo pripravite za novo sezono, saj bo to zagotovilo, da bodo vaše rastline rasle zdrave in močne. Redno zalivanje, odstranjevanje plevela in zaščita pred škodljivci in boleznimi bodo pomagali vašim rastlinam, da bodo uspešno rasle in prinašale dobre pridelke. Zdaj je čas, da se lotite dela na vašem vrtu in uživate v svežem zraku ter občudujete čudovite barve in vonjave narave.

     

  • PRIPRAVA TAL za sajenje na domačem vrtu

    Bliža se čas ko bo zemlja toliko segreta, da bomo lahko pričeli s pomladanskimi deli na vrtu. Pozimi je bilo časa na pretek, da smo pregledali naše zaznamke problemov na vrtu, ali pa preprosto prebrskamo po spominu kaj nam je naredilo v letu 2021 na vrtu največ težav. Malo pomislimo:

    So se pojavili kakšni škodljivci, ki jim nismo bili kos: naprimer strune, bramorji,voluhar, polži, je zemlja dovolj prehranjena z minerali in dušikom, nam rastline obilno cveto potem pa cvetovi odpadajo?  itd.

    Strune pričnemo zatirati takoj, ko se zemlja otopli in so se te premaknile proti površju. Takrat pri prelopatanju v celotnem preseku lopatanja zemlje izdatno potrosimo zrnca strunala. V količini najmanj 2 kg na 10m2 ali raje več. Pomembno je, da je zemlja vlažna. Po 10 dneh lahko sadimo in sejemo. Tudi  populacijo bramorjev in polžev, ki so v tej globini  bomo tako vsaj malo zmanjšali, pa tudi voluhar bo zbežal. Seveda smo s trosenjem Strunala ubili dve muhi na mah. Rešili ali pa vsaj zmanjšali smo populacijo škodljivcev v zemlji in pognojili smo z dušikom in kalcijem. Torej nadalje dodajamo samo gnojila Fosforja (P) in Kalija (K) z malo ali brez dušika, pa tudi kalcija kot četrtega gnojilnega elementa je s tem dovolj. Dobro pa je, če gnojila vsebujejo tudi Magnezij (Mg) saj je ta vsestranski element zelo potreben človeškemu organizmu, pa tudi rastline ga nujno potrebujejo. Brez njega ni presnavljanja hranil saj ni fotosinteze.

     

    Ocenimo zemljo. Je glinena, težka, peščena, ali lepa črna rahla. Črne ali temno rjave zemlje so dobre in zračne . Vanjo je potrebno dodajati nekoliko manj hranil.  V tem primeru nimamo veliko dela. Zemljo le prelopaptamo in potrosimo Bioorganik. Za uspešno rast smo naredili vse.  Kaj pa, če je zemlja težka, glinena. V tem primeru  je prav, da zemlji dodamo, vgradimo snovi, ki bodo zemljo rahljale, zadrževale vlago in izboljševale zračnost. Zelo dobra v ta namen je Bioorganska zemlja s katero je rokovanje zelo priročno saj jo odlikuje majhen volumen pred pripravo, ko pa ji dodamo vodo se volumen 10-12x poveča. Postopamo po navodilih in rezultati ne bodo izostali. Zatem potrosimo še Bioorganik kot osnovo za dobro naravno rast rastlin in uspeh ne more izostati.

    KAKŠNE NAPAKE NAJPOGOSTEJE DELAMO PRI PRIPRAVI ZEMLJE NA VRTU?

    Najpomembnejši pojem v življenju ljudi, živali in rastlin je prehrana. Da tudi rastline potrebujejo raznoliko prehranjevanje, če hočemo, da imajo na razpolago najpomembnejše; kot so dušik (N), Fosfor (F), Kalij (K), pa tudi Kalcij, Magnezij, Natrij in Žveplo. Slednja dva nista tako pomembna, ker jih je v zemlji običajno dovolj. Vsi ostali elementi pa so nujno potrebni.

    To pogosto pozabljajo vrtičkarji, ki se ukvarjajo z bio pridelavo in ponosno povedo, da uporabljajo samo kompost. Potrebno je vedeti, da kompost, pa tudi hlevski gnoj, konjski gnoj, ipd, vsebujejo dušik in organsko maso, pa skoraj nič ostalih  nujno potrebnih elementov. Tako prehranjevane rastline običajno hitro in močno rastejo, so pa popolnoma neodporne na bolezni, lome, cvetovi odpadajo ali pa se slabo oprašujejo in kasneje plodovi odpadajo, plodovi gnijejo, so manj okusni, se slabo skladiščijo itd. Vse to je posledica preobilice dušika in pomanjkanja Fosforja, kalija in drugih anih mineralov. Velikokrat sem zapisal, da brez pomisleka solimo juho na krožniku, da je le okusna, kalija, in fosforja,ki sta podobni snovi pa rastlinam ne privoščimo, da bi se te lepo opraševale, da bi bile zdrave in odporne ter, da bi plodovi lepo zoreli in dobro skladiščili.

     

    Vedeti moramo, da so pomisleki okoli normalne uporabe fosfornih in kalijevih gnojil popolnoma odveč saj prav tako izvirajo iz zemlje, kot naprimer kuhinjska kamena sol, s to razliko, da sta kalijevo in fosforjevo gnojilo v tovarnah s posebnim postopkom bolj koncentrira, da se posledično zmanjšajo transportni stroški. Odstranjena pa je tudi jalovina in balast, ki rastlinam ne koristi. Posledično seveda takšna gnojila trosimo v manjših količinah in dosežemo isti učinek. Potrosimo samo toliko, kot je jeseni ali čez leto znašala vsebnost teh mineralov v plodovih in drugem pridelku. Vedeti moramo namreč, da s plodovi in pridelki iz zemlje odnašamo tudi te elemente-minerale in samo to moramo nadoknaditi. Nič več. V kolikor smo dodali bioorganik pa potrebujemo mineralnih hranil še manj. Prav tako pa izkoristek hranil povečuje še uporaba medicoplant Amina, ki ga dodajamo razredčenega z vodo v hudo majhnih količinah. Učinek pa je izreden. Rastline zalite s tem naravnim gnojilom pa povečuje tudi odpornost na mraz za cca 5 0C in kasneje odpornost na sušo. Seveda, moramo z njim zalivati vsaj 2x na mesec. Prevelika količina trosenja mineralnih gnojil pa zakisa zemljo, to pa je tisto kar ruši ravnotežje v naravi.

    To je vse, kar nas čaka v teh prihajajočih pomladanskih dneh. Pa ne pretiravajmo s prezgodnjim sajenjem krompirja. Pozeba je lahko hitro tu. Lahko pa nevarnost pozebe zmanjšamo tudi z vrtnarsko kopreno, ki bo ohlajanje zemlje vsaj malo preprečila.

     

  • NOVE GENERACIJE semenskega krompirja odporne na plesen

    Krompir je eno izmed ključnih živil za prehrano ljudi po vsem svetu. Pridelava krompirja igra pomembno vlogo v zagotavljanju hrane in samooskrbi. Vendar pa klimatske spremembe vplivajo na tradicionalne sorte krompirja, ki postajajo vse bolj dovzetne za bolezni, škodljivce in ekstremne vremenske razmere. Sajenje krompirja je eno izmed najbolj priljubljenih opravil vrtičkarjev. Krompir je zelo priljubljena zelenjava, ki jo lahko gojimo v različnih klimatskih pogojih in ima visok donos. V zadnjih letih so se pojavile nove sorte krompirja, ki so odporne proti boleznim, predvsem proti plesni. To je zelo pomembno, saj plesen lahko uniči celotno letino krompirja. Krompir je ena izmed najpogostejših vrtnin, ki jo pridelujemo v naših vrtovih. Bolezenske težave so prinesle velike izzive za pridelovalce krompirja, saj so se pojavile nove vrste bolezni, ki so bile prej neznane. Kljub temu pa je pridelava krompirja v vrtičku še vedno smiselna, saj omogoča pridelavo zdrave in sveže hrane, ki je polna vitaminov.

    Izbira sorte krompirja

    Izbira ustrezne sorte krompirja za sajenje je ključnega pomena za uspešno pridelavo in visok pridelek. Pri izbiri sorte je potrebno upoštevati podnebne razmere v katerih bo sajen, saj nekatere sorte rastejo bolje v hladnejšem podnebju, druge pa v toplejšem. Prav tako je pomembno izbrati sorte, ki so odporne proti boleznim, še posebej proti plesni. Pridelek sorte je tudi pomemben faktor, saj nekatere sorte prinesejo več krompirja kot druge. Na koncu je pomembno izbrati sorto glede na način uporabe.  Novodobni pristopi v hortikulturi omogočajo sajenje sort, ki so odporne na bolezni, kot so Fusarium, Rhizoctonia in plesen. Te sorte so bile oblikovane s selekcijo genov, ki so odporne na te bolezni. Sorte krompirja Colomba, Camelia, Franceline in Evora so primerne za sajenje v različnih klimatskih pogojih in so odporne proti boleznim, zlasti proti plesni. Te sorte so bile preizkušene in so se izkazale za odporne proti boleznim, kar  na koncu zagotavlja večjo količino zdravega krompirja, ki je primeren za porabo.

                       

    Ekološko pridelovanje krompirja

    Ekološko pridelovanje krompirja je tudi odlična možnost za vrtičkarje, ki želijo pridelovati krompir brez uporabe kemičnih sredstev. Sorta kifelčarja Annabelle je primerna za ekološko pridelavo, saj se ponaša z BIO certifikatom SI-EKO-001 in je srednje odporna proti boleznim. Ekološko pridelovanje krompirja je pristop k pridelavi krompirja, ki ne uporablja kemičnih pesticidov, gnojil ali drugih kemičnih sredstev. Namesto tega se uporabljajo naravni načini za zaščito rastlin pred boleznimi in škodljivci, kot so uporaba naravnih pesticidov, kompostiranje in uporaba odpornih sort krompirja. Sorta Annabelle je primerna za kuhanje in pečenje, ter primerna za zgodnji izkop.

    Ekološko pridelovanje krompirja ima torej številne prednosti. Kot že omenjeno je prva prednost, da ekološko pridelan krompir ni onesnažen s kemičnimi pesticidi, kar pomeni, da je za zdravje ljudi in okolja varnejši. Prednost je tudi da ekološko pridelovanje krompirja prispeva k ohranjanju biodiverzitete. Uporaba naravnih metod za zaščito rastlin in uporaba lokalnih, odpornih sort krompirja pomaga ohranjati lokalne vrste in podpira lokalno ekologijo. Med prednosti  ekološkega pridelovanja krompirja je, tudi prispevek  k trajnosti. Ekološko pridelovanje krompirja uporablja manj virov in ima manjši vpliv n a okolje kot konvencionalno pridelovanje.

    Ekološko  pridelovanje krompirja je trajnostna in zdrava alternativa konvencionalnemu pridelovanju. Vrtičkarji lahko izberejo ekološke sorte krompirja, ki so primerne za njihov klimatski pas in se odločijo za ekološko pridelavo, ki bo prispevala k varnejši hrani, ohranjanju biodiverzitete in trajnosti.

    Nakaljevanje in sajenje krompirja

    Pred sajenjem krompirja je pomembno, da ga pravilno pripravimo, nakalimo. Nakaljevanje krompirja je postopek, ki se izvaja pred sajenjem, da se zagotovi boljši rast in večji donos, saj vznik krompirja pospešimo celo za 2 tedna.

    Nakaljevanje krompirja se začne s tem, da se izbrani krompirjevi klubi postavijo v toplo in svetlo mesto ( cca 20st celzija), da se pojavijo kalčki. Ko se pojavijo kalčki, se krompir postavi v hladnejšo in temnejšo prostor, da se zniža temperatura, ter tako ne pride do šoka, ko krompir posadimo zunaj v hladnejšo zemljo.  Po nakalitvi se krompir posadi  v dobro rodovitno zemljo.

    Pri sajenju krompirja je pomembno, da se rastline postavijo na globino približno 15-20 cm, saj se krompir razvija iz korenin in ne iz stebel. Najboljši čas za sajenje krompirja je od marca do aprila, ko je zemlja dovolj segreta, zemlja mora imeti najmanj 10 stopnji, saj drugače lahko tvegamo propad gomoljev  zaradi hladu v kombinaciji s preveliko vlago v zemlji. Krompir raste iz korenin in ne iz stebel, zato je pomembno, da se rastline postavijo na globino približno 15-20 cm.  Rastline krompirja je treba saditi z razdaljo približno 60 cm med njimi, da imajo dovolj prostora za rast.

    Da bi zagotovili boljšo rast in večji donos, je pomembno, da krompir dobiva dovolj vode in hranil. Voda krompir redno in ga hraniti z organskim gnojilom, ki vsebuje dušik, fosfor in kalij. Tudi zaščititi krompir pred boleznimi in škodljivci z uporabo naravnih metod, kot so uporaba naravnih pesticidov, kompostiranje in ustvarjanje dobrega drenaže.

    Pravilna izbira, priprava in nakaljevanje krompirja je ključnega pomena za pridelavo zdravega, svežega in okusnega krompirja.  Vrtičkarji lahko z upoštevanjem teh nasvetov in metod v svojem vrtičku pridelajo krompir, ki je odličen način za samooskrbo s hrano, ki je zdrava, sveža in okolju prijazna.

8 artiklov