Prijava na e-novice
tel.: 080 11 81

DELO NA VRTU V APRILU

April je čas, ko se na vrtu začnejo pojavljati prve zelene poganjke in prvi cvetovi. Zemlja se po zimi pripravlja na novo sezono in čas je, da ji pomagamo, da postane rodovitna za naslednje rastne cikle. Vse več je tudi sončnih dni, temperature se višajo in sedaj je pravi čas, da pričnemo s pripravo našega vrta. V nadaljevanju bomo torej predstavili nekaj pomembnih opravil na vrtu, ki jih je potrebno opraviti v aprilu.

Priprava zemlje in tal

Pred sajenjem novih rastlin in sejanjem semen je pomembno pripraviti zemljo in tla. Zemljo je potrebno prekopati in odstraniti morebitne ostanke rastlin ter plevel. Zemlja naj bo dovolj mehka in zračna, zato jo lahko izboljšamo z dodajanjem organskega gnojila ali komposta. Če imate težko zemljo, jo lahko izboljšate z dodajanjem peska ali drugega materiala, ki bo izboljšal strukturo zemlje.

Gnojenje tal

Gnojenje tal je pomembno za zagotavljanje hranilnih snovi rastlinam. Aprila lahko uporabite kompost ali drugo organsko gnojilo npr. Bioorganik, ki ga vmešate v zemljo. Če imate težave s pomanjkanjem določenih hranil, lahko uporabite tudi mineralna gnojila. Pomembno je, da uporabljate gnojila v skladu s priporočili proizvajalca in da ne pretiravate s količinami, saj lahko preveč gnojenja povzroči škodo rastlinam.

Sejanje in sajenje

April je čas, ko se lahko začnete pripravljati na setev in sajenje. Na vrtu lahko posadite različne zelenjadnice, kot so solata, redkvica, korenje, zelje, brokoli in špinača. Če želite gojiti sadno drevje ali grmičevje, je pomembno, da izberete primeren kraj za sajenje, kjer bodo rastline imele dovolj sonca in prostora za rast. Pred sajenjem je pomembno tudi, da preverite pH vrednost tal, saj nekatere rastline potrebujejo bolj kisla, druge pa bolj alkalna tla.

Odstranjevanje plevela

April je tudi čas, ko se začne pojavljati plevel na vrtu. Pomembno je, da ga odstranite, preden začne prehitevati rastline. Odstranjevanje plevela lahko opravite ročno ali s pomočjo vrtnega orodja. Pomembno je, da odstranite tudi korenine plevela, saj se lahko iz njih ponovno razraste. Razraščanje plevela lahko privede do težav pri rasti rastlin, saj jim jemljejo hranila in vodo iz tal. Poleg tega plevel lahko privabi škodljivce, ki napadajo rastline, zato je pomembno, da redno odstranjujete plevel in zagotovite, da vaše rastline rastejo v zdravem okolju.

Zalivanje

April je čas, ko se lahko temperature že dvignejo, zato je pomembno, da vaše rastline redno zalivate. Zalivanje je še posebej pomembno za mlade sadike in novo posajene rastline, saj imajo manjše korenine in ne morejo absorbirati veliko vode. Pomembno je, da zalivate redno in dovolj globoko, da voda doseže korenine rastlin. Voda naj bo tudi dovolj topla, saj prehladna voda lahko škoduje rastlinam.

Zaščita pred škodljivci in boleznimi

April je čas, ko se lahko pojavijo škodljivci in bolezni na vašem vrtu. Zato je pomembno, da redno pregledujete svoje rastline in jih zaščitite pred morebitnimi nevarnostmi. Lahko uporabite naravne repelente ali insekticide, da ohranite škodljivce stran od vaših rastlin. Pomembno je tudi, da rastline redno pregledujete in opazujete znake bolezni, kot so venenje ali rjave lise na listih. Če opazite kakršne koli znake bolezni, je pomembno, da ukrepate hitro, saj lahko bolezni hitro napadejo in uničijo vaše rastline.

Zaključek

April je čas, ko se na vrtu začne dogajati veliko novih stvari. Pomembno je, da zemljo pripravite za novo sezono, saj bo to zagotovilo, da bodo vaše rastline rasle zdrave in močne. Redno zalivanje, odstranjevanje plevela in zaščita pred škodljivci in boleznimi bodo pomagali vašim rastlinam, da bodo uspešno rasle in prinašale dobre pridelke. Zdaj je čas, da se lotite dela na vašem vrtu in uživate v svežem zraku ter občudujete čudovite barve in vonjave narave.

 

Dodaj odgovor